Evropsko turistično zavarovanje v času koronavirusa - Top 10 Potovanja

Evropsko turistično zavarovanje v času koronavirusa

 

Evropsko turistično zavarovanje (Europäische). V času pandemije koronavirusa različne zavarovalnice ponujajo različne pogoje za koriščenje v primeru odpovedi potovanja ali zdravstvenih težav v povezavi s koronavirusom. Od leta 2007 je zavarovalnica Europäische Reiseversicherung zastopana tudi v Sloveniji – z vsemi kompetencami in sodelovanjem z zavarovalnico Generali Ljubljana. Z več kot 110-letnimi izkušnjami, zavarovalnica Europäische Reiseversicherung potrjuje njene kompetence in napredek ter navdušenje nad potovanji po svetu in varnostjo.

Spodaj objavljamo uradni tekst Evropske zavarovalnice v povezavi z vprašanji glede kritja stroškov v primeru obolenja / odpovedi potovanja zaradi Covida19:

Celosten paket zavarovanja potovanja (LINK)

Zanesljivo je zanesljivo – tudi pri načrtovanju potovanja. S storitvama za odpoved in varovanje potovanja je vaša zaščita popolna. Ne glede na to, ali potujete sami ali z družino, z letalom, ladjo, avtobusom, vlakom, avtomobilom, motorjem ali peš: naš Celosten zavarovalni paket združuje tako zavarovanje odpovedi potovanja kot tudi zavarovanje na potovanju ter dodatno še zavarovanje prtljage, invalidnost kot posledico nezgode ter odgovornost zasebnika na potovanju na območju Evrope ali celega sveta!

 • Odpoved potovanja
 • Prekinitev potovanja
 • Prtljaga
 • Iskanje in reševanje
 • Zdravstvene storitve v tujini, vklj. prevoz domov
 • Nezgodno zavarovanje
 • Osebna odgovornost na potovanju
 • 24-urna-asistenca  po vsem svetu 

Kateri vzroki za odpoved so zavarovani in kdo sme stornirati?

Stroški odpovedi potovanja ali predčasne prekinitve potovanja se povrnejo, če nepričakovano ne morete na potovanje ali ga morate predčasno prekiniti zaradi enega izmed spodaj navedenih vzrokov:

 • nenadne težke bolezni, težkih zdravstvenih posledic nezgode ali smrti (že obstoječe bolezni so zavarovane samo, če nenadoma postanejo akutne);
 • nenadne bolezni, težjih zdravstvenih posledic nezgode ali smrti člana družine, ki ni skupaj z vami rezerviral potovanja, če je s tem nujno potrebna vaša prisotnost v domačem kraju. Za družinske člane se štejejo zakonec,oz. življenski sopotnik v skupnem go-spodinjstvu, otroci partnerjevi otroci, zet/snaha, vnuki, starši, mačeha in očim, tast in tašča, stari starši, bratje in sestre zavarovane osebe;
 •  težjih zapletov pri nosečnosti;
 • pomembne materialne škode na vaši lastnini v bivališče zaradi elementarnih nesreč (npr. požar) ali kaznivega dejanje tretje osebe, če je s tem nujno potrebna vaša prisotnost;

Kdo sme stornirati?

Zavarovalni primer se nanaša na prizadeto zavarovano osebo, na enakovredno zavarovane

 • Družinske člane. Za družinske člane se štejejo zakonec,oz. življenski sopotnik v skupnem go-spodinjstvu, otroci partnerjevi otroci, zet/snaha, vnuki, starši, mačeha in očim, tast in tašča, stari starši, bratje in sestre zavarovane osebe;
 • potujejo poleg in na največ še tri dodatne enakovredno zavarovane sopotnike;
 • ob plačilu družinskega kritja se zavarovalni primer nanaša na vse osebe navedene v zavarovalni polici.

Kdaj sem upravičen do družinske tarife?

Zavarovalno kritje velja za največ 7 oseb, ki potujejo skupaj, pri čemer sta lahko največ 2 osebi polnoletni (18. rojstni dan pred dnem nastopa potovanja). Ni nujno, da so osebe med seboj v soroduSkupno bivališče ni pogoj. Vsakokratna zavarovalna vsota velja skupno za vse zavarovane osebe skupaj.

Pri izračunu premije vam avtomatsko predlagamo družinsko tarifo, če je ta za vas ugodnejša od tarife za posameznika in če vpišete največ 7 oseb, od tega največ 2 odrasli osebi.

Če želite zavarovati otroke in več kot 2 odrasli osebi, lahko družinsko tarifo kombinirate tudi s tarifo za posameznika – na primer:
zakonca s 4 otroki pod 18 let ter babica

 • Zavarovanje po družinski tarifi za starša in 4 otroke +
 • zavarovanje po tarifi za posameznika za babico

Katere države so v Evropi?

V področje veljavnosti »Evropa« spadajo vse evropske države v geografskem pomenu, vse države, ki ležijo ob Sredozemskem morju in sredozemski otoki, Jordanija, Madeira in Kanarski otoki.

Natančneje gre za naslednje države: Egipt; Albanija; Alžirija; Andora; Belgija; Bosna in Hercegovina; Bolgarija; Danska vključno s Farskimi otoki (ne Grenlandija); Nemčija; Estonija; evropski del Rusije vključno z Zemljo Franca Jožefa; Finska; Francija (brez čezmorskih ozemelj); Grčija; Velika Britanija in Severna Irska vključno s Shetlandskimi otoki, Orkneyskimi otoki, Gibraltarjem, Kanalskimi otoki in otokom Man; Irska; Islandija; Izrael vključno z Gazo, Zahodnim bregom in Golansko planoto; Italija; Jordanija; Hrvaška; Latvija; Libanon; Libija; Lihtenštajn; Litva; Luksemburg; Makedonija; Malta; Maroko (ne Zahodna Sahara, ki jo zaseda Maroko); Moldavija; Monako; Črna gora; Nizozemska; Norveška vključno s Spitzbergi, Medvedjim otokom in otokom Jan Mayen; Avstrija; Poljska; Portugalska vključno z Madeiro in Azori; Romunija; San Marino; Švedska; Švica; Srbija; Slovaška; Slovenija; Španija vključno s Kanarskimi otoki, Baleari, Ceuto in Melillo; Sirija; Češka; Tunizija; Turčija; Ukrajina; Madžarska; Vatikan; Belorusija; Ciper.

V področje veljavnosti »svet« spadajo vse ostale države sveta.

Do kdaj moram skleniti zavarovanje?

Če potovanja še niste začeli, lahko sklenete celostni paket za varovanje potovanja.

Bodite pozorni, da velja ob sklenitvi zavarovanja po dnevu rezervacije potovanja za zavarovanje zaradi odpovedi potovanja tako imenovana čakalna doba, kar pomeni, da začne zavarovanje zaradi odpovedi potovanja veljati šele 10. dan po sklenitvi zavarovanja (izjeme so nezgoda, smrt ali naravne nesreče).

Primer: Poletne počitnice ste rezervirali januarja, zavarovanje zaradi odpovedi potovanja pa ste sklenili 1. marca. Zavarovanje bo tako začelo veljati šele 11. marca.

Ali velja zavarovanje tudi za službena potovanja?

Celostni paket za zavarovanje potovanja je mogoče skleniti tudi za službena potovanja. Pazite, da celostni paket za zavarovanje potovanja ne nudi kritja za službeno prtljago in poklicno pogojenih ročnih dejavnosti med potovanjem.

Bivanje v bolnišnici bo trajajo dlje, kot sem načrtoval/-a potovanje – kako dolgo velja moje zavarovanje?

Če med zavarovanim potovanjem nenadoma zbolite, vam povrnemo stroške zdravljenja, tudi če se je predhodno potovanje že končalo, dokler Vas ne moremo pripeljati nazaj v Slovenijo, vendar največ 90 dni od začetka veljave zavarovanja.

Informacije o COVID-19 in zavarovalnem kritju

Odpoved zajema tudi primer bolezni COVID-19 kljub pandemiji.

Za vsa potovanja, ki so že rezervirana in zavarovana pri nas, pa tudi za vse nove zavarovalne pogodbe, ki so sklenjene z nami v primerih, ko gre za odpovedi in prekinitve potovanja, ne uporabljamo izključitve pandemije.
Dokler bodo razmere še naprej stabilne, bo znova veljalo zavarovanje za popolno odpoved in prekinitev potovanja. Zajeti so tudi primeri odpovedi v povezavi s COVID-19, čeprav je COVID-19 še vedno razvrščen kot epidemija ali pandemija (WHO, avstrijski zdravstveni organi, zato izvzetje pandemije v skladu s pogoji in pravili ERV za potovalno zavarovanje ne bo sporno, dokler razmere ostajajo stabilne). To velja tudi za morebitne stroške prekinitve potovanja.

V zvezi s tem nudijo kritje v primeru, da kot zavarovana stranka ne morete začeti potovanja ali za primer prekinitve potovanja,

 • ker se razvijejo simptomi COVID-19.
 • ker je vaša temperatura izmerjena višja, tudi če je poznejši rezultat testa negativen.
 • ker ste bili pozitivni na COVID-19 brez simptomov.
 • ker je bližnji sorodnik (*) ali oseba, ki živi v istem gospodinjstvu, zbolela za COVID-19 in je vaša prisotnost nujno potrebna.
 • ker je bližnji sorodnik (*) v skupnem gospodinjstvu bolan za COVID-19, zato morate iti v karanteno.

(*) Sorodniki so zakonci (ali registrirani partnerji ali partnerji, ki živijo v istem gospodinjstvu), otroci (pastorki, vnuki), starši (pastorki, tašča, stari starši), bratje in sestre zavarovanca.

Vendar zaščite pred odpovedjo ni,

 • če ne morete ali nočete na pot, ker vas zaradi naraščajočega števila primerov na vašem dopustniškem kraju skrbi okužba.
 • če se ne morete ali nočete odpraviti na pot, ker ste razvrščeni kot rizični bolnik.
 • če ponudniki storitev ali organizatorji potovanj ne morejo (ne več) zagotavljati svojih storitev (npr. Zaradi rdečega opozorila o potovanju).
 • če ne morete potovati, ker obstaja sum, da ste v karanteni (npr. V vrtcu ali skupini sodelavcev), ne da bi pokazali simptome bolezni ali če ste bili pozitivno testirani.

Poleg tega ne razlikujemo med tveganimi in ne rizičnimi bolniki glede premij in nimamo starostnih omejitev.

Zavarovanje zdravstvenega zavarovanja v zvezi s COVID-19 med potovanjem

Načeloma imajo zavarovalni produkti, ki vključujejo potovalno zdravstveno zavarovanje, celotno zdravstveno zavarovanje med potovanjem..

Nekaj konkretnih primerov za razlago zavarovalnega kritja:

Zavarovani ste v primeru, da med potovanjem dobite COVID-19

 • za vse stroške zdravljenja
 • za morebiten test COVID-19 v primeru pomembnih simptomov.
 • za morebitne dodatne povratne potne stroške
 • za morebitne dodatne stroške bivanja (stroški podaljšanja).

Nezavarovano:

 • Za nastanitev v karanteni se stroški ne predvidevajo. Pred odhodom na počitnice bodite še posebej pozorni na svoje zdravstveno stanje, če je potrebno – še posebej, če ste tvegan bolnik – pokličite svojega družinskega zdravnika
 • Stroški profilaktičnega testa COVID-19, “predpisani” ob vstopu in izstopu, niso zajeti.
 • Za potovanja v tujino v države z (delnim) opozorilom o potovanju (rdeča stopnja), ki ga je ob odhodu izdalo Ministrstvo za zunanje zadeve, ni zavarovanja. Zato je treba na začetku potovanja upoštevati varnostne razmere države potovanja: oglejte si posodobljene informacije na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve
 • Stroški, ki jih zakonito krije ponudnik storitev ali organizator potovanja in jih ni mogoče prenesti na potnika niti v primeru nezavarovanja, na primer ne, če poslovna osnova preneha obstajati.

Lahko se zgodi, da je cilj med potovanjem nadgrajen na (delno) opozorilo o potovanju (rdeča raven), nato pa morate čim prej začeti pot domov. V tem primeru zavarovalno kritje velja največ nadaljnjih 14 dni. V takih primerih se lahko nujne službe zagotavljajo le v omejenem obsegu. Opozarjamo tudi, da niso zajeti nobeni dodatni stroški, ki nastanejo zaradi lokalnih predpisov o karanteni.

Povpraševanja in razpoložljivost
Prosimo vas, da vsa poizvedbe, zlasti na temo koronavirusa in zavarovalne zaščite, pošljete neposredno na [email protected] ali pokličete na 080 70 77 ali 01 47 57 100.


PRIPOROČAMO TUDI CORIS RIZIKO ODPOVEDI, ZAVAROVANJE. 

 

po naših informacijah ponujajo najbolj ugodne cene za riziko odpovedi: CORIS

Oglejte si vse članke