SPROŠČANJE UKREPOV in najnovejše informacije - Top 10 Potovanja

SPROŠČANJE UKREPOV in najnovejše informacije

NOVO s 13.5.2021!! Ponovna možnost predčasne prekinitve karantene.

Ponovno se uvaja možnost predčasne prekinitve karantene s PCR testom peti dan po napotitvi v karanteno
 
Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.
 
Spremenjen seznam rdečih držav
 
Nov Slovenski semafor držav – na “zeleni” seznam je dodana Slovaška. Druge spremembe:
 
Na seznamu držav članic Evropske unije ali schengenskega območja so spremembe še pri Danski, Franciji, Grčiji, Norveški in Španiji. Na seznam tretjih držav je dodan Sudan, črtana sta Izrael ter Sveti Vincencij in Grenadine.

NOVO!! Odlične novice Kanarski otoki od jutri na zelenem seznamu!!

Od 5.5.2021 naprej so celotni Kanarski, Egejski in Jonski otoki (Grčija) ter Malta in celotna Portugalska so od jutri naprej na slovenskem "zelenem" seznamu!
Kar pomeni, da ob povratku v Slovenijo ni potrebno imeti negativnega PCR testa oz. je vračanje povsem brez omejitev!  
Odlična novica za GRČIJO, saj 15.5.2021 odpira meje za turizem. V Grčijo bo mogoče vstopiti brez karantene ob negativnem izvidu PCR testa, narejenega v zadnjih 72 urah, ali za vse, ki so 14 dni po zadnjem predvidenem odmerku cepiva. Otrokom do vključno 5. leta ne bo treba opravljati PCR testa.
 
NOVO: ob povratku se ob pristanku na Brniku za izogib karantene priznava tudi negativni PCR test iz Turčije (recimo iz letališča v Istanbulu ob letih z letalsko družbo Turkish Airlines – tudi ob prestopu!) ali Srbije (poleg testov iz EU, VB, ZDA, Rusije in Izraela, kot že doslej).
 
SPODAJ SI POGLEJTE POSODOBLJENI SEZNAM RDEČIH DRŽAV! 
Karantena ni odrejena osebi, ki:
 
ob vstopu v Slovenijo predloži negativni rezultat PCR testa, ki ne sme biti starejši od 48ur. PCR test mora biti odvzet v EU ali schengenskem območju ali Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združenih državah Amerike, Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Dodatno so priznani še PCR testi iz Srbije in Turčije, a le ob prihodu v Slovenijo z letalsko povezavo. PCR testi iz tretjih držav (razen naštetih izjem) niso priznani;
 
predloži zdravniško potrdilo ali potrdilo o pozitivnem testu, ki je starejši od 10 dni in ne več kot 6 mesecev;
predloži potrdilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema (upoštevajo se vsa cepiva):
–drugega odmerka cepiva Pfizer najmanj 7 dni,
–drugega odmerka cepiva Moderna najmanj 14 dni,
-prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni,
-prvega odmerka cepiva Johnson in Johnson najmanj 14 dni,
-prvega odmerka cepiva AstraZeneca najmanj 21 dni,
–drugega odmerka cepiva Sputnik V najmanj 14 dni,
–drugega odmerka cepiva Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
–drugega odmerka cepiva Sinopharm najmanj 14 dni.
 
4. otroku, ki še ni dopolnil 15 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo;
 
5. osebam, ki nudijo oskrbo ali nego družinskim članom, izvajajo vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga imajo v lasti, najemu ali uporabi in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje, če predložijo negativni rezultat PCR ali HAG test, ki ni starejši od 72 ur od dneva odvzema brisa.
 
Države/regije EU, ki NISO na rdečem seznamu:
 
Celotna Portugalska (tudi z Azori in Madeiro)
Španija: Balearski otoki (Majorka, Ibiza, Menorka), Galicija, Murcia, Valencija,
Islandija in večina Irske + nekatere EU regije (ki pa večinoma ne sprejemajo  turistov – deli Finske, Danske in Norveške)
Države izven EU, ki NISO na rdečem seznamu (pozor, v večini od njih turistov ne sprejemajo!):
 
Anguilla, Avstralija, Bahami, Bermuda, Brunei, Kitajska, Kajmanski otoki, Džibuti, Dominica, Zahodna Sahara, Fiji, Falklandski otoki (Malvinas), Grenada, Grenlandija, Guam, Japonska, Kambodža, Saint-Kitts-and-Nevis, Laos, Šri Lanka, Myanmar, Northern-Mariana_Islands, Montserrat, Mauritius, Malezija, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Portoriko, Palestina, Ruanda, Sudan, Singapur, Otoki Turks in Caicos, Tajska, Tajvan, Uganda, Saint-Vincent-and-the-Grenadines, British-Virgin-Islands, Deviški otoki Združenih držav, Vietnam, Velika Britanija
Odlok začne veljati 16/19. aprila in velja do vključno 25. aprila 2021.
 
Za vse informacije in ponudbe smo na voljo na info@top10potovanja.com ali na +386 1 828 0257‼😍😍
GARANTIRAMO najboljše cene, če najdete boljšo vam jo dodatno znižamo‼
 
SOSEDNJE DRŽAVE, KAKO JE Z VSTOPOM? 
 
Hrvaška – potreben hitri ali PCR test, razen za prebolele in cepljene. Izpolniti je potrebno spletni obrazec.
Test mora biti opravljen v zadnjih 48 urah pred vstopom na Hrvaško. Vstop na Hrvaško brez testa je mogoč za cepljene 14 dni po prejemu drugega odmerka cepiva oz. če gre za cepivo, ki predvideva samo en odmerek, 14 dni po tem prvem in hkrati zadnjem odmerku. Po prvem odmerku cepiva AstraZeneca Hrvaška (za razliko od Slovenije) zahteva hitri ali PCR test. Novost je ta, da preboleli s prejemom prvega odmerka cepiva že lahko vstopijo na Hrvaško brez dodatnega testiranja. Vstop na Hrvaško brez testa je mogoč tudi prebolelim, ki imajo pozitiven PCR test, starejši od 11 dni, vendar ne več kot 180 dni.
 
Italija – do 30.4. morajo potniki iz liste C (kjer je tudi Slovenija) kljub obveznemu hitremu ali PCR testiranju v zadnjih 48 urah, v karanteno za 5 dni. Po 5 dneh se mora hitri test v Italiji ponoviti. Potrebno je izpolniti spletni obrazec Self-Declaration (priporočljivo 7 dni pred odhodom).
 
POMEMBNO!!! Za tranzit do letališča v Avstriji, Hrvaški ali Italiji testi in spletni obrazci niso potrebni. Tranzit se dokazuje z letalsko karto, ki jo pokažeš na meji!!!
 
Avstrija – potovanja za turistične namene niso dovoljena. Vstop v Avstrijo brez testiranja ali izpolnjevanja spletnih obrazcev je mogoč kot tranzit, torej do avstrijskih letališč ali prečkanje celotne države (npr. do letališča v Münchnu)
 
Madžarska – vstop na Madžarsko ni dovoljen.
 
Bosna in Hercegovina – PCR test ne sme biti starejši od 48ur, mladoletni otroci v spremstvu staršev ne potrebujejo testa.
 
Srbija –  PCR test ne sme biti starejši od 48ur, otroci do vključno 11. leta v spremstvu staršev ne potrebujejo testa.
 
POMEMBNO! Za tranzit do letališča v Avstriji, Hrvaški ali Italiji testi in spletni obrazci niso potrebni. Tranzit se dokazuje z letalsko karto, ki jo pokažeš na meji.
 
Za vse informacije in ponudbe smo na voljo na info@top10potovanja.com ali na +386 1 828 0257‼😍😍
GARANTIRAMO najboljše cene, če najdete boljšo vam jo dodatno znižamo‼
 
Spremembe pri izjemah za vstop v državo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa
 
Pri vstopu v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez negativnega rezultata testa so naslednje spremembe:
 
- tranzit čez ozemlje Republike Slovenije se iz dosedanjih 6 ur podaljša na 12 ur,
- ni več starostne omejitve za dnevne šolarje (do sedaj je ta izjema veljala za dnevne šolarje do 15. leta starosti),
- dodane so osebe, ki prevažajo dnevne šolarje in se čez mejo vrnejo takoj po opravljenem prevozu (do sedaj so potrebovali sedemdnevni negativni test),
med nujne razloge so dodani poslovni razlogi.
- Izjema za dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje (12. točka 1. odstavka 11. člena odloka) velja tudi za njihove ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.
 
Spremembe pri izjemah za vstop v državo brez napotitve v karanteno in z sedemdnevnim negativnim PCR ali HAG testom, preberite TUKAJ!
 
Za vse informacije in ponudbe smo na voljo na info@top10potovanja.com ali na +386 1 828 0257‼😍😍
GARANTIRAMO najboljše cene, če najdete boljšo vam jo dodatno znižamo‼

Rezultat PCR testa je veljaven tudi iz tretjih držav, a le z odvzemom na mestih, ki so potrjeni s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano – TUKAJ. OSTALE IZJEME SPODAJ

PCR testi že od 55 € po osebi v Domžalah, več informacij o PCR in hitrih HAGT testih v Sloveniji tukaj: https://www.top10potovanja.com/news-item/1370.aspx

Negativni test ob vstopu v Slovenijo že zadošča, da karantena ne bo odrejena. PCR ne sme biti starejši od 48ur, hitri test pa ne od 24ur. Karantena se lahko prekine tudi ob naknadnem testiranju.

Za vse informacije in ponudbe smo na voljo na info@top10potovanja.com ali na +386 1 828 0257‼😍😍
GARANTIRAMO najboljše cene, če najdete boljšo vam jo dodatno znižamo‼

Rdeči seznam držav (POSODOBLJENO 13.5.2021)

Države, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ali administrativne enote držav so uvrščene na rdeči seznam. Osebo, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za 10 dni, razen ob izjemah kot opisano zgoraj.

POMEMBNO!
Nekatere države s seznamov še ne sprejemajo potnikov za nenujna (turistična) potovanja.
Uradna spletna stran EU z informacijami glede vsake posamezne države EU je dostopna TUKAJ.
Spletna stran s koristnimi informacijami glede Covid omejitev za vsako posamezno državo je dostopna TUKAJ.

Seznam se lahko kadarkoli spremeni. Najnovejše informacije prejmeš na:
Kontakt za nasvet policije v času koronavirusa
01 514 70 01, info.koronavirus@policija.si
Informacije za popotnike
01 478 23 05 (uradne ure pon, sre, pet), konzularne-zadeve.mzz@gov.si

Države rdečega seznama:

Pri državah članicah EU oziroma schengenskega območja so spremembe pri Avstriji, Finski, Franciji, Grčiji, Italiji, Norveški in Španiji. Na seznamu tretjih držav je dodana Kuba.

Države članice EU oziroma schengenskega območja (velja od 30.4.2021):

 1. Andora
 2. Avstrija
 3. Belgija
 4. Bolgarija
 5. Ciper
 6. Češka
 7. Danska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Hovedstaden
 8. Estonija
 9. Francija: vse administrativne enote celinske Francije in vsa čezmorska ozemlja
 10. Grčija: vse administrativne enote, razen administrativnih enot Severnoegejski otoki (npr. Samos, Lesbos, Chios), Južnoegejski otoki (npr. Mikonos, Santorini, Karpatos, Kos, Rodos, Naxos) in Jonski otoki (npr. Krf, Lefkada, Kefalonija, Zakintos).
 11. Hrvaška
 12. Irska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Vzhodna in Osrednja regija
 13. Italija
 14. Latvija
 15. Lihtenštajn
 16. Litva
 17. Luksemburg
 18. Madžarska
 19. Monako
 20. Nemčija
 21. Nizozemska
 22. Norveška (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Oslo in Viken
 23. Poljska
 24. Romunija
 25. San Marino
 26. Slovaška
 27. Španija (samo posamezne administrativne enote): vse administrativne enote, razen administrativnih enot Extremadura, Galicija, Balearski otoki, Kanarski otoki, Murcia in Valencija
 28. Švedska
 29. Švica
 30. Vatikan

Velika Britanija (Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) je dodana pod tretje države, saj ni več v EU.

Tretje države:

 1. Afganistan
 2. Albanija
 3. Alžirija
 4. Angola
 5. Argentina
 6. Armenija
 7. Azerbajdžan
 8. Bahami
 9. Bahrajn
 10. Bangladeš
 11. Belize
 12. Belorusija
 13. Benin
 14. Bocvana
 15. Bolivija
 16. Bosna in Hercegovina
 17. Brazilija
 18. Burkina Faso
 19. Burundi
 20. Butan
 21. Čad
 22. Čile
 23. Črna gora
 24. Demokratična republika Kongo
 25. Džibuti
 26. Egipt
 27. Ekvador
 28. Ekvatorialna Gvineja
 29. Eritreja
 30. Esvatini
 31. Etiopija
 32. Filipini
 33. Gabon
 34. Gambija
 35. Gana
 36. Gruzija
 37. Gvajana
 38. Gvatemala
 39. Gvineja
 40. Gvineja Bissau
 41. Haiti
 42. Honduras
 43. Indija
 44. Indonezija
 45. Irak
 46. Iran
 47. Izrael
 48. Jamajka
 49. Jemen
 50. Jordanija
 51. Južna Afrika
 52. Južni Sudan
 53. Kamerun
 54. Kanada
 55. Katar
 56. Kazahstan
 57. Kenija
 58. Kirgizija
 59. Kolumbija
 60. Komori
 61. Kosovo
 62. Kostarika
 63. Kuba
 64. Kuvajt
 65. Lesoto
 66. Libanon
 67. Liberija
 68. Libija
 69. Madagaskar
 70. Malavi
 71. Maldivi
 72. Malezija
 73. Mali
 74. Maroko
 75. Mavretanija
 76. Mehika
 77. Moldavija
 78. Mongolija
 79. Mozambik
 80. Namibija
 81. Nepal
 82. Niger
 83. Nigerija
 84. Nikaragva
 85. Oman
 86. Pakistan
 87. Panama
 88. Papua Nova Gvineja
 89. Paragvaj
 90. Peru
 91. Republika Kongo
 92. Rusija
 93. Salvador
 94. Sao Tome in Principe
 95. Savdska Arabija
 96. Sejšeli
 97. Senegal
 98. Severna Koreja
 99. Severna Makedonija
 100. Sierra Leone
 101. Sirija
 102. Slonokoščena obala
 103. Somalija
 104. Srbija
 105. Srednjeafriška republika
 106. Surinam
 107. Sveti Vincencij in Grenadine
 108. Tadžikistan
 109. Tanzanija
 110. Togo
 111. Trinidad in Tobago
 112. Tunizija
 113. Turčija
 114. Turkmenistan
 115. Ukrajina
 116. Urugvaj
 117. Uzbekistan
 118. Venezuela
 119. Vzhodni Timor
 120. Zambija
 121. Združene države Amerike
 122. Združeni arabski emirati
 123. Zelenortski otoki
 124. Zimbabve

Za vse informacije in ponudbe smo na voljo na info@top10potovanja.com ali na +386 1 828 0257‼😍😍
GARANTIRAMO najboljše cene, če najdete boljšo vam jo dodatno znižamo‼

Potuj s stilom, potuj s Top 10 Potovanja! ;)

Oglejte si vse članke